Η καθιστική ζωή μας γερνά ταχύτερα

Μπορεί να γεράσετε γρηγορότερα αν κάθεστε πολύ, προειδοποιεί νέα έρευνα.
Ερευνητές που αξιολόγησαν σχεδόν 1.500 ηλικιωμένες ανακάλυψαν ότι όσες κάθονταν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και ασκούνταν λίγο είχαν κύτταρα βιολογικά μεγαλύτερα κατά 8 χρόνια σε σχέση με την πραγματική ηλικία τους.
Ο ερευνητής Aladdin Shadyab, του University of California, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι τα κύτταρα γερνούν γρηγορότερα με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Η χρονολογική ηλικία δεν ταιριάζει πάντα με τη βιολογική.
Οι γυναίκες, ηλικίας 64 έως 95 ετών, απάντησαν σε ερωτηματολόγια και φόρεσαν συσκευή για 7 ημέρες που θα παρακολουθούσε τα επίπεδα δραστηριότητας. Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση μεταξύ επιταχυνόμενης γήρανσης και έλλειψης άσκησης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα και είχαν λιγότερα από 40 λεπτά μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα καθημερινά, είχαν βραχύτερα τελομερή.
Τα τελομερή, φυσιολογικά κονταίνουν με την ηλικία, αλλά παράγοντες υγείας και του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Τα κοντύτερα τελομερή συνδέονται με καρδιοπάθεια, διαβήτη και καρκίνο.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που κάθονταν περισσότερο δεν είχαν κοντύτερα τελομερή, αν ασκούνταν για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.

FacebookInstagramYoutubePHONE