Πώς να κάνετε το παιδί να τρώει υγιεινά

Η ποικιλία στη διατροφή και η επίμονη έκθεση των παιδιών σε υγιεινά τρόφιμα, ακόμη κι αν δεν τους αρέσουν αρχικά, συμβάλλουν στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Αυτό δείχνει νέα ανασκόπηση ερευνητικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές ανασκόπησαν τα αποτελέσματα 40 μελετών, που είχαν εξετάσει με ποιους τρόπους μπορούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν προτιμήσεις για υγιεινά τρόφιμα και ειδικότερα για φρούτα και λαχανικά.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν πως η υγιεινή διατροφή ξεκινά ήδη από την ενδομήτριο ζωή, καθώς εάν η μητέρα ακολουθεί ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, το έμβρυο εκτίθεται σε αντίστοιχες γεύσεις, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στη μετέπειτα εξοικείωση του παιδιού με αυτές. Στη συνέχεια, ο μητρικός θηλασμός παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εκθέτοντας το βρέφος σε γεύσεις που αργότερα θα είναι πιο οικείες και συνεπώς πιο εύκολα αποδεκτές.

Επιπλέον, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως η επαναλαμβανόμενη έκθεση των παιδιών σε υγιεινά τρόφιμα που έχουν απορρίψει, μπορεί να βοηθήσει τελικά στην αποδοχή τους.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της ανασκόπησης, προτείνουν την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από τη μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και την προσφορά μεγαλύτερης ποικιλίας στη βρεφική ηλικία, προκειμένου οι γονείς να «εκμεταλλευτούν» την περίοδο όπου ακόμη δεν υπάρχει έντονη νεοφοβία.

Τέλος, αναφέρουν πως αν και η επιβράβευση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά σε κάποιες περιπτώσεις, εν τούτοις είναι πιθανό να «υπονομεύσει» την αποτελεσματικότητα της επαναλαμβανόμενης έκθεσης.

Συνεπώς, προτείνουν στους γονείς να χρησιμοποιούν αρχικά την επαναλαμβανόμενη έκθεση και παράλληλα να λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης για τα παιδιά, αφήνοντας την επιβράβευση για περιπτώσεις όπου χρειάζεται κίνητρο για την πρώτη δοκιμή ενός τροφίμου.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η σημαντικότερη σύσταση προς τους γονείς αναφορικά με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά, είναι να μην τα παρατούν!

 

iatrikanea

FacebookInstagramYoutubePHONE