ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ;

Δίαιτα και σωστή διατροφή. Αρκεί μόνο ένα σωστό διαιτολόγιο για να χάσουμε βάρος;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για την απώλεια βάρους και τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλές γνώσεις γύρω από το πώς θα χάσουν βάρος. Περιοδικά, εφημερίδες και διαδίκτυο περιλαμβάνουν άρθρα γύρω από αυτά που πρέπει να γνωρίζει κάθε υπέρβαρος ή παχύσαρκος ασθενής σε σχέση με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει, προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή απώλεια.

Είναι όμως αυτό αρκετό, ή χρειάζεται μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος;

Προφανώς δεν είναι αρκετό γιατί, αν ήταν δεν θα υπήρχε επιδημία παχυσαρκίας, το ποσοστό της οποίας διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια σε πολλά κράτη παγκοσμίως.

Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχετε ξεκινήσει μία προσπάθεια να χάσετε βάρος, θα πρέπει να θυμάστε τα εξής:

  • Mην ξεκινάτε απογοητευμένοι και με την πεποίθηση ότι δεν θα τα καταφέρετε. Στην προσπάθειά σας χρειάζεται να επιστρατεύσετε όλες τις δυνάμεις σας, ενθαρρύνοντας τον εαυτό σας και πιστεύοντας σε αυτόν.
  • Σκοπός σας δεν είναι απλά να κάνετε κάποια δίαιτα. Η έννοια της λέξης αυτής εμπεριέχει τη στέρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Σκοπός σας είναι, μέσα από το διαιτολόγιο που έφτιαξε για σας προσωπικά ο ειδικός, συνεκτιμώντας τις ασθένειες και τα φάρμακα που ίσως παίρνετε, καθώς και τις γευστικές προτιμήσεις και το καθημερινό σας πρόγραμμα, να τροποποιήσετε κάποια κακώς κείμενα στον τρόπο ζωής και διατροφής σας, τα οποία σας οδήγησαν στα παραπάνω κιλά. Τροποποίηση του τρόπου ζωής σας και όχι πλήρης αλλαγή είναι η λέξη κλειδί, που θα διασφαλίσει τη σε βάθος χρόνου συμμόρφωσή σας με τις οδηγίες του ειδικού. Αυτή θα σας οδηγήσει στην απώλεια αλλά και διατήρηση των απωλεσθέντων κιλών.
  • Μην βλέπετε τη «σκάλα» αλλά το πρώτο σκαλί! Αν αντί για την εβδομάδα, το μήνα ή τους μήνες της προσπάθειας, βάλετε στόχο την επόμενη μέρα, κατά την οποία θα τηρήσετε το διαιτολόγιό σας, επιτυγχάνοντας μέρα με τη μέρα το στόχο σας, θα νιώσετε ικανοποίηση καθώς και ότι έχετε ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και εφικτό στόχο. Τρεις εβδομάδες αλλαγής του τρόπου διατροφής αρκούν, ώστε η αλλαγή αυτή να γίνει συνήθεια.
  • Βρείτε τρόπους να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα. Μειώστε τις ώρες τηλεθέασης, ασχοληθείτε με ένα σπορ που σας κάνει να νιώθετε όμορφα, αντί για το αυτοκίνητο προτιμήστε να περπατάτε, ανεβείτε σκάλες αντί να πάτε με το ασανσέρ, βγάλτε το σκύλο σας βόλτα, αποφεύγοντας βεβαίως το παράδειγμα του κυρίου στην εικόνα:
  • Ακολουθήστε όσο μπορείτε πιο πιστά τις ποσότητες που αναγράφονται στο διαιτολόγιό σας γιατί μερικές φορές γίνεται παρανόηση. Έτσι για παράδειγμα, άλλο εννοεί κάποιος με την έκφραση “’ένα ποτηράκι” και άλλο κάποιος άλλος.
  • Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας! Αν κάποια στιγμή ενδώσετε σε γευστικούς πειρασμούς, συζητήστε το με τον ειδικό που σας έχει αναλάβει και θεωρείστε το γεγονός λήξαν. Συνεχίστε από εκεί που είχατε μείνει, χωρίς να υποτιμάτε τον εαυτό σας και να κάνετε σκέψεις του τύπου “είμαι άχρηστος, έτσι κι αλλιώς είμαι χοντρός, ανίκανος να τα καταφέρω’’. Αν ήταν εύκολη υπόθεση η απώλεια κιλών, δε θα υπήρχε επιδημία παχυσαρκίας στον κόσμο!
  • Τέλος, αγαπήστε τον εαυτό σας! Μην ξεκινήσετε την προσπάθεια για να μην είστε χοντρός, για να μην αρρωστήσετε ή για να αρέσετε στους άλλους. Ξεκινήστε με σκοπό να νιώθετε και να φαίνεστε καλύτερα. Η θετική σας διάθεση θα σας συντροφεύσει στην επίπονη αυτή προσπάθειά σας, που όμως στο τέλος θα σας ανταμείψει.
FacebookInstagramYoutubePHONE