Το θέμα της απώλειας βάρους απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Πολλές φορές βλέπουμε το φαινόμενο να πανικοβάλλεται ένα άτομο με το βάρος του και να ψάχνει απεγνωσμένα μια γρήγορη λύση για να τα χάσει. Έτσι λοιπόν καταφεύγουν στις λεγόμενες «δίαιτες αστραπή» που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.
Πριν μπούμε όμως σε μια τέτοια διαδικασία, ας ενημερωθούμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας.
Οι δίαιτες αστραπή προκαλούν απώλεια μυϊκού ιστού και κατ’ επέκταση μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χάσουμε λίπος.
Συνήθως μια τέτοια δίαιτα χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης.
Μια υπερπρωτεϊνική δίαιτα είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και διαταραχών όπως η αυξημένη χοληστερόλη, το ουρικό οξύ, η ηπατική δυσλειτουργία και οι διαταραχές του εντέρου.
Από άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες έχουν αναφερθεί έντονα το αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδες και κόπωση.
Επιπλέον οι στερητικές δίαιτες δε καλύπτουν τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιατί λείπουν πολύ συχνά μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά κ.α.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέσουμε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας.
Ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτόν τον ρυθμό ο οργανισμός είναι σε θέση να ΄κάψει΄ λίπος χωρίς να χάσει μυϊκή μάζα και υγρά.
Συχνά παρατηρείται ότι άτομα που είχαν ακολουθήσει κάποιου τέτοιου είδους δίαιτα, επαναπροσέλαβαν όχι μόνο όλο το χαμένο βάρος αλλά και επιπλέον.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος θα απορροφήσει ταχύτατα τους υδατάνθρακες προκειμένου να ξαναγεμίσει τις αποθήκες του με γλυκογόνο, αλλά και το νερό που του χρειάζεται για να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία.
Έτσι μπορεί η δίαιτα να υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους για το σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζει, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την επαναπρόσληψη βάρους που θα παρατηρηθεί.
Επίσης, μια γρήγορη δίαιτα μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας όπως, αφυδάτωση, ζαλάδα, ορμονικές διαταραχές, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, ξηροδερμία, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, πτώση του ανοσοποιητικού.
Ένα ακόμη αρνητικό επακόλουθο της τήρησης γρήγορων διαιτών είναι η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με την απώλεια του γλυκογόνου, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο στους μυς, χάνεται και νερό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χαλάρωση στους μυς και η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα.
Ακόμη οι δίαιτες τύπου Αtkins προκαλούν μία μη φυσιολογική κατάσταση που λέγεται κέτωση που μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα και πέτρα στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση ενώ όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τις κετόνες απεκκρίνοντας νάτριο και κάλιο με κίνδυνο αφυδάτωσης και αρρυθμίας.
Επομένως μια δίαιτα αστραπή μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρει στον οργανισμό γι αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών που θα στοχεύει μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά κυρίως στη μείωση του σωματικού λίπους και παράλληλα στην εκμάθηση του σωστού τρόπου διατροφής.
logodiatrofis