Έλλειψη βιταμίνης Β12: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται στο πρόσωπο

Η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος και η έλλειψή της εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Η B12 είναι μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς εμπλέκεται στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί πτώση του αιματοκρίτη (αναιμία, κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, ανορεξία), νευροψυχιατρικές διαταραχές (μουδιάσματα στα άκρα, κατάθλιψη, σύγχυση, απώλεια μνήμης, αστάθεια), και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου και την εγκυμοσύνη.

Εκδηλώνεται όμως και με τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα στο πρόσωπο:

Χλωμό δέρμα

Η έλλειψη Β12 συνεπάγεται ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού είναι πιο ευαίσθητα και καταστρέφονται πιο εύκολα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να απελευθερώνεται μια χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία προσδίδει στο δέρμα μια χλωμή ή κιτρινωπή όψη.

Λεία και κόκκινη γλώσσα

Περίπου το 50% των ανθρώπων με έλλειψη Β12 παρουσιάζουν απώλεια των λεγόμενων θηλών της γλώσσας –των μικροσκοπικών εξογκωμάτων που υπό φυσιολογικές συνθήκες προσδίδουν στη γλώσσα μια τραχιά υφή– ιδιαίτερα στα άκρα της. Επίσης, η γλώσσα μπορεί να πονά, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος της. Η απώλεια θηλών από τη γλώσσα συνήθως συνοδεύεται και από μειωμένη αίσθηση της γεύσης.

Άφθες στο στόμα

Η αιτία των αφθών δεν είναι σαφής και στους παράγοντες που ενοχοποιούνται περιλαμβάνεται και η έλλειψη βιταμινών, όπως η Β12. Επειδή η έλλειψή της παρατηρείται συχνότερα όταν το στομάχι πάσχει από αυτοάνοση ατροφία του βλεννογόνου, συνδέεται με ειδική επώδυνη στοματίτιδα. Τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη της Β12 και συμβαίνει να έχουν και άφθες, μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση της αφθώδους στοματίτιδας, σε συνδυασμό με τη στοματίτιδα από την έλλειψη της Β12.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ανεπάρκεια B12 πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα συμπτώματα και με αιματολογική εξέταση.

Η αναπλήρωση των επιπέδων της Β12 είναι σημαντική, καθώς η μακροχρόνια έλλειψη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Ζωικές τροφές πλούσιες σε B12 είναι οι εξής:

  • Κρέας και συκώτι
  • Ψάρια
  • Μύδια
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυγά

Μη ζωικής προέλευσης τροφές είναι:

  • Mαγιά
  • Eνισχυμένα φυτικά γάλατα
  • Eμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας

Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας B12 εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί.

Οι περισσότεροι κάνουν ενέσεις υδροξοκοβαλαμίνης ή κυανοκοβαλαμίνης ή τη λαμβάνουν με τη μορφή χαπιών.

FacebookInstagramYoutubePHONE