Αργά ή γρήγορα
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη η οποία «δίνει άφεση αμαρτιών» στη γρήγορη απώλεια βάρους. Οι διαιτολόγοι από τη μεριά μας συνήθως συμβουλεύουμε πως η σταδιακή πτώση των κιλών είναι η ενδεδειγμένη. Η μελέτη αυτή όμως συνιστά πως και μια πιο δραματική απώλεια μπορεί να μην είναι «τόσο κακή» τελικά. Και στις δυο περιπτώσεις όμως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι, πώς διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα; Η προοδευτική απώλεια βάρους θεωρείτε πως βοηθά να αλλάξετε συνήθειες και επιτρέπει στο σώμα μια μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. Μια πιο απότομη αλλαγή απαιτεί και έξτρα προσπάθεια και αποφασιστικότητα από εσάς.
Δίαιτα ή άσκηση;
Μπορούμε να αδυνατίσουμε περιορίζοντας αποκλειστικά τη πρόσληψη ενέργειας, δηλαδή μόνο με δίαιτα. Μόνο με άσκηση, ακόμα και όταν αυτή είναι συχνή και έντονη, αλλά διατηρώντας τη κατανάλωση φαγητού ψηλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα ίδια. Αυτό δεν σημαίνει πως η άσκηση δεν είναι σημαντική. Αντίθετα, ενώ η δίαιτα έχει πρωτεύοντα ρόλο ειδικά στα αρχικά στάδια, η άσκηση θα σας διευκολύνει να συνεχίσετε να χάνετε κιλά σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, θα είναι χρησιμότατη στο να διατηρήσετε το νέο βάρος σας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όσο και αν η δίαιτα είναι απαραίτητη θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχίσετε να αδυνατίζετε χωρίς τη συνδρομή της φυσικής άσκησης. Η τελευταία βελτιώνει το μεταβολισμό σας, δηλαδή την ικανότητά σας να καίτε θερμίδες, και μαζί με ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ενεργειακές σας ανάγκες βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους.
Η ψυχολογική πρόκληση
Όπως είδαμε πιο πάνω άσκηση και δίαιτα είναι δύο συνιστώσες στην απώλεια βάρους. Υπάρχει όμως και τρίτη, η ψυχολογική προετοιμασία. Κόβω το φαγητό και αρχίζω άσκηση δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Τα παραπάνω κιλά συνήθως είναι αποτέλεσμα χρόνιας υπερκατανάλωσης φαγητού και απουσίας άσκησης. Οι μακροχρόνιες συνήθειες είναι δύσκολο να κοπούν. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι. Επίσης και η διατήρηση του βάρους είναι μια ψυχική δοκιμασία. Μάλιστα, καθώς οι δεξιότητες που χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος είναι άλλες από αυτές για να το διατηρήσει δεν μπορούμε να χτίσουμε τη μια προσπάθεια πάνω στην άλλη. Οι διαιτολόγοι προπονούν/στηρίζουν ψυχολογικά τους ασθενείς με τεχνικές ανεπτυγμένες από ψυχολόγους. Τι κινητοποιεί τους ασθενείς; Έχουν θετική διάθεση; Θέτουν τους κατάλληλους στόχους; Πώς νοιώθουν για αυτούς τους στόχους; Η ψυχική δοκιμασία της απώλειας βάρους απ’ τη μια και της διατήρησης του νέου βάρους απ’ την άλλη είναι δύσκολες και ένας καλός διαιτολόγος πρέπει να παρέχει εργαλεία ώστε να βγάλετε πέρα και με τις δύο.