Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πιο πιθανός στους παχύσαρκους από ό,τι στους φυσιολογικού βάρους εφήβους

Μελέτη στο περιοδικό “Cancer” που ανέλυσε δεδομένα από 1.087.358 αγόρια και 707.212 κορίτσια ηλικίας από 16 έως 19 ετών, έδειξε ότι τα έφηβα κορίτσια και αγόρια που ήταν παχύσαρκα είχαν 4,1 φορές και 3,7 φορές αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος. Επίσης, βρέθηκε ότι τα αγόρια του υψηλότερου φυσιολογικού σωματικού βάρους καθώς και τα υπέρβαρα είχαν 49% και 97% αντίστοιχα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, σε σύγκριση με τα αγόρια με το χαμηλό φυσιολογικό βάρος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι η έκτη συνηθέστερη αιτία θανάτου στον κόσμο που προέρχεται από τον καρκίνο και η παχυσαρκία στους ενήλικες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του. Το άσχημο είναι ότι ακόμα και σήμερα ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, το οποίο έχει βελτιωθεί ελάχιστα τα τελευταία 40 χρόνια.

Η συστηματική φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία, είναι ένας δυνητικός μηχανισμός πίσω από την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος. Έτσι, η διαχείριση του βάρους θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του.

Πηγή: https://www.news18.com/news/lifestyle/obese-teenagers-can-face-pancreatic-cancer-risk-warns-research-1936955.html

FacebookInstagramYoutubePHONE