ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΑΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

Τα φάρμακα που μας παχαίνουν διακρίνονται στις εξής κατηγορίες, σύμφωνα με το τι προκαλούν στον οργανισμό:
• σε αυτά που αυξάνουν το αίσθημα της όρεξης
• σε αυτά που προκαλούν κατακράτηση υγρών
• Άλλα φάρμακα
Ορεξιογόνα φάρμακα
Σε αυτά που αυξάνουν το αίσθημα της όρεξης συγκαταλέγονται φάρμακα που επιδρούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και επηρεάζουν το αίσθημα κορεσμού. Κατά μέσο όρο προκαλούν μια αύξηση 5 – 6 κιλών και είναι τα εξής:
1. Αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
α) τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, που μπορεί να αγγίζουν αύξηση έως και 15 κιλά σε διάστημα 6 μηνών. Αποτελούν τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους.
β) Εκλεκτικοί Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.
γ) Αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης
2. Λίθιο, φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στην θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Προκαλεί αύξηση μεγαλύτερη των 10 κιλών
3. Αντιψυχωσικά φάρμακα
4. Αντιεπιληπτικά φάρμακα
5. Κάποια αντιισταμινικά φάρμακα
Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν παχαίνουν όλοι όσοι παίρνουν κάποιο από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η αύξηση βάρους είναι εξατομικευμένη, δοσοεξαρτώμενη και ανάλογη του χρόνου θεραπείας. Με την επιλογή άλλου φαρμάκου της ίδιας κατηγορίας μπορεί να αποφευχθεί αυτή η παρενέργεια.

Φάρμακα κατακράτησης υγρών
Σε αυτά που προκαλούν κατακράτηση υγρών ανήκουν και φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση Νατρίου (Να). Η κατακράτηση υγρών μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή αύξησης βάρους κατά 2 – 3 κιλά, οιδήματος των αστράγαλων ή άλλου συμπτώματος και δεν προκαλεί παχυσαρκία.
1. Τα κορτικοστεροειδή, μια ομάδα φαρμάκων που συμπεριλαμβάνει την κορτιζόνη. Εκτός από την κατακράτηση υγρών αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και έχουν μια ιδιαίτερη δράση στη διανομή του λίπους στο σώμα. Εάν ο ασθενής που τα παίρνει καταναλώνει πολύ αλάτι, η αύξηση βάρους μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αλλά το επιπλέον υγρό υποχωρεί με τη λήξη της θεραπείας.
2. Τα οιστρογόνα, παράγωγα των οποίων περιλαμβάνονται και σε μερικά αντισυλληπτικά. Τα τελευταία χρόνια η χρήση οιστρογόνων στα αντισυλληπτικά έχει περιοριστεί, και επομένως η αύξηση βάρους από τη χρήση τους είναι μικρότερη.
3. Οι ανταγωνιστές διαύλων ασβεστίου (Ca). Χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ασθενείς ( με αρτηριακή υπέρταση, στηθάγχη, καρδιακές αρρυθμίες κλ.) που παίρνουν αυτά τα φάρμακα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, αν παρατηρήσουν αύξηση του βάρους τους, γιατί η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα που προειδοποιεί για άλλα σοβαρά προβλήματα.
Άλλα Φάρμακα
1. Αντιδιαβητικά φάρμακα. Στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο έλεγχος του σακχάρου και το σωματικό βάρος έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Η αντιδιαβητική αγωγή που συστήνει ο ιατρός τους μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, αν συμβαδίσει με την δίαιτα για διαβητικούς που συστήνει ο διαιτολόγος τους.
2. Αντιυπερτασικά φάρμακα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο λόγος για την αύξηση του βάρους σε ασθενείς που παίρνουν β-αδρενεργικούς αναστολείς και υποψιαζόμαστε ότι τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν το μεταβολισμό. Οι ασθενείς ( με αρτηριακή υπέρταση, στηθάγχη, καρδιακές αρρυθμίες κλπ.) που παίρνουν αυτά τα φάρμακα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, αν παρατηρήσουν μια αύξηση του βάρους τους, γιατί η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα που προειδοποιεί για άλλα σοβαρά προβλήματα.

FacebookInstagramYoutubePHONE