Πότε η νηστεία γίνεται…επικίνδυνη!

Τα οφέλη από τη νηστεία της Σαρακοστής είναι πολλαπλά. Μόνο και μόνο η αποχή από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και η προτίμηση τροφίμων όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά αρκεί για να αποτοξινώσει τον οργανισμό και να σας γεμίσει ενέργεια και ευεξία.
Ειδικότερα, η νηστεία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, κάνει καλό στην άμυνα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιπλέον…αδυνατίζει!
Ωστόσο, η παρατεταμένη αποχή από τις ζωικές τροφές στερεί από τον οργανισμό απαραίτητες ουσίες για τη σωστή λειτουργία του, όπως πρωτεΐνες, μέταλλα, σίδηρος και βιταμίνη Β12.
Οι υγιείς οργανισμοί μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διάρκεια των επτά εβδομάδων της νηστείας. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, εξασθενούν τον οργανισμό τους και γίνονται ευάλωτοι σε πιθανές επιπλοκές των νοσημάτων τους.

Εάν παρατηρήσετε ένα από τα εξής συμπτώματα, πρέπει να διακόψετε τη νηστεία και να επιστρέψετε στις διατροφικές σας συνήθειες:
-Πτώση της αρτηριακής πίεσης
-Ζαλάδες
-Μυϊκή αδυναμία
-Θολή όραση
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, υπάρχουν κάποιες παγίδες στις οποίες πέφτουν όσοι νηστεύουν, π.χ το γεγονός ότι περιορίζουν τη λήψη πρωτεϊνών μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό τους.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι, όσπρια) και η επαρκής πρόσληψη σιδήρου (φακές, μπρόκολο, φασόλια κ.α).

FacebookInstagramYoutubePHONE